handgemaakte hebbedingen

handgemaakte cadeautjes & hebbedingen
handmade gifts & wannahaves

zaterdag 18 mei 2013

Tutorial onderzetter & give away DIY pakket!

Vandaag deelt atelier077 een stap-voor-stap werkbeschrijving van een unieke zelfgemaakte onderzetter met je. 

Wat heb je nodig?
16 vierkantjes van 6,3 cm
20,5 x 20,5 cm 'tussenstof', dit moet van dikker materiaal zijn, denk aan molton of een oude theedoek
20,5 x 20,5cm stof voor de achterkant
Lintje of kantje van 13 cm
Eventueel een labeltje/merkje
Leg de lapjes neer in de volgorde zoals je ze vast wilt naaien. Ik heb bij de onderzetter geprobeerd de lapjes te mixen. Hierbij heb ik opgelet dat ik niet 2 dezelfde blokjes in 1 rij terug laat komen. Het makkelijkst is als je per rij werkt. Speld de lapjes vast zodat je niet scheef gaat. Handig is als je de blokjes per 2 aan elkaar naait en daarna de 2 blokjes weer aan elkaar maakt zodat het samen 1 rij van 4 blokken wordt. Of anders gezegd: je hebt vierkantje 1 t/m 4, je maakt 1 aan 2 en 3 aan 4. Daarna naai je 2 en 3 aan elkaar. Kras de naden open met een de botte punt van een schaar en kras ze daarna dicht naar één kant. Zorg dat je de volgende rij in de tegenovergestelde richting dicht krast zoals hier onder op de foto te zien is.
Naai nu rij 1 aan rij 2 en rij 3 aan rij 4 aan elkaar. Daarna rij 2 aan 3. Hier onder op de foto zie je hoe ik de hoekjes aan elkaar leg. Doe dit zo om de puntjes zo netjes mogelijk tegen elkaar aan te leggen.
Als je alle rijen aan elkaar vast hebt zitten, kras je ze open en daarna dicht. Strijk de onderzetter zodat deze mooi plat wordt.
 Zo ziet de onderzetter er dan gestreken uit aan de voorkant:
Nu gaan we een 'sandwich' maken. Onderop het dikke stof, daarbovenop de achterkant en dan de voorkant. 
Voor je het aan elkaar maakt moet je het ophanglusje ertussen leggen met de lus kant naar binnen. Ook kun je eventueel als je het leuk vindt een labeltje of merkje aan je onderzetter vastmaken.
Speld alles rondom vast. Naai nu de onderzetter aan elkaar met een klein steekje. Het kan zijn dat de onderste lagen een beetje uitsteken maar laat je hierdoor niet afleiden. Ga met je voetje alleen langs de blokken / bovenste stof. Zorg dat je een keergat over hebt van 4 cm.
Kras alle naadjes open en knip de hoekjes er af. Pas op dat je bij het afknippen van de hoekjes niet door het stiksel heen knipt!
Keer de onderzetter om door het keergat. Zorg dat de hoekjes goed omgedraaid zijn.
Strijk de onderzetter mooi plat. Naai met de hand het keergat met een klein steekje dicht. Eventueel kun je de onderzetter nog met een siersteekje af werken. Dit kan machinaal of met de hand, net wat je leuk vindt!
Deze onderzetter is niet alleen leuk voor je (dubbelwandige) theepot maar ook om bijvoorbeeld een theelichtje op te zetten. Of gewoon om voor de sier in je keuken op te hangen.
Vind jij hem leuk en wil je hem zelf ook maken?

Wij zouden het super vinden als jij hem zou delen met je vrienden. Dit mag via onze Facebook pagina, Pinterest of je eigen blog. Laat in een reactie hieronder of via Facebook weten dat je hem gedeeld hebt.

Onder de mensen die hem gedeeld hebben verdelen we een unieke prijs namelijk een DIY pakket met daarin alle materialen om deze toffe onderzetter zelf te maken.

Deze actie loopt tot en met 31 mei.

Ben je mega ijverig en intussen al aan de slag gegaan met onze werkbeschrijving?

Dat is geweldig en natuurlijk zijn we erg benieuwd naar het resultaat! Laat het ons zien door een mailtje of een berichtje via Facebook te sturen of laat hieronder een berichtje met linkje achter!

Veel (maak)plezier!

Groetjes,

Josine

4 opmerkingen:

 1. Wauw, die ziet er wel leuk uit! Ik heb 'm direct gepind! (en doe natuurlijk ook graag mee met de give-away).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Gedeeld via fb! Ik wil graag leren quilten, maar ben er nog nooit toe gekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk!!! Ik heb het gepind. Nu duimen.... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zie dat ik te laat ben maar misschien kan ik em met die duidelijke uitleg zelf maken?
  Zie ook nog meer leuke dingetjes hier dus ik ga even rondneusen..

  BeantwoordenVerwijderen